Agnes | Genieten van mooie momenten

Din81 in beeld | Agnes | De kleuren van de vroege ochtend

Door er op sommige dagen erg vroeg uit te gaan kan je soms worden beloond op een mooie mysterieuze zonsopgangen. Vaak bekijk ik het weerbericht van te voren want ik vind grondmist wel heel erg mooi bij een zonsopkomst. Na een zonnige dag in het voor- of najaar en een zonnige dag op komst heb je de meeste kans. De grond koelt ’s nachts af en de luchtvochtigheid in die periodes zorgt ervoor dat er een mistlaagje ontstaat net boven de grond.

De omgeving bekijk ik vaak al van te voren want je moet echt voor zonsopkomst al op de plek zijn en weten waar je wil staan. Je kan op het internet kijken hoe laat de zon opkomt. Voor zonsopkomst heb je al kans op prachtig licht, maar de mist komt pas als de zon echt net op is. Je hebt vanaf de eerste zonnestralen tot dat de pastelkleuren uit de lucht zijn verdwenen maar krap een half uurtje de tijd om te fotograferen. Gehuld met een paar stevige wandelschoenen en warme kleding, handschoenen zonder vingers en een thermoskan koffie ga ik dan heel vroeg naar de plek toe.

De camera staat bij mij op statief met landschapsfotografie, ik gebruik een groothoeklens (10-24 mm) en heb de diafragma hoog (f/11) omdat ik alles scherp wil hebben in het landschap De mist maakt het wel onscherp op sommige punten voor de sfeer. Echt scherpstellen kan pas als het licht wordt en dan is het kijken, wachten en veel afdrukken. Door iets onder te belichten krijg je diepere kleuren en mooiere contrasten.

Ik ben echt iemand die graag mag nabewerken in Lightroom en Photoshop. En dan niet alleen standaard functies die de meeste fotografen gebruiken. Landschapsfoto’s mogen van mij nog iets mooier worden dan dat ik in het echt heb gezien. Ook haal ik storende delen uit de omgeving er uit zoals verkeersborden.

Het mooiste van zo’n morgen zijn niet altijd de foto’s waar ik mee thuis kom maar is het genieten van het moment waar je in staat en van een ontwakende wereld. Iets wat ik een aantal jaren geleden nog wel eens had gemist omdat ik alleen maar met de camera bezig was.

Comments are Disabled