Hans Voerman | Terug naar de basis

In de rubriek ‘Din81 in beeld’ vertelt deze keer Hans Voerman hoe zijn fotografie zich ontwikkelt.

Din81 in beeld | Hans Voerman | Terug naar de basis

Mijn fotografie ontwikkelt zich steeds meer in een omgekeerde beweging: van het mooie, perfecte, digitale beeld naar een soort alledaagsheid. Ik laat mij verrassen door wie of wat wat ik dagelijks op mijn weg ontmoet zonder dat ik me al te veel zorgen wil maken over een verantwoorde compositie of de juiste belichting of rechte lijnen of haarscherpe beelden.

Eigenlijk ga ik terug naar een primaire vorm van fotografie waarvoor ik een supereenvoudig cameraatje gebruik en bij voorkeur oud, overjarig filmmateriaal.

Het duurt soms weken voordat ik het resultaat zie en dat brengt mij ook weer terug bij de basis; geen instantfoto’s van dertien in een dozijn maar zuinig zijn met je materiaal omdat je de foto maar één keer wilt maken.

Zo ook deze foto, gemaakt vanuit de internationale trein naar Berlijn op het perron van Hannover. Het reclamebord valt op en ik hoef niet lang te wachten op passerende reizigers die overigens zo te zien geen oog hebben voor de boodschap.


Achteraf zie ik nóg twee lagen: op de voorgrond de weerspiegeling van het raam van de trein, op de achtergrond witte letters en cijfers. Maar waarom in spiegelbeeld? Zo wordt deze foto een, in mijn ogen, geslaagd beeld en wordt fotografie een telkens weer verrassende hobby.

Comments are Disabled