Rene | Ontspanning en plezier

Din81 in beeld | Rene | Bird in flight


Fotografie is voor mij een hobby die meerdere
aspecten van ontspanning en plezier in zich heeft. Het begint al vanaf het moment van aanschaf van een nieuwe camera of objectief. Het inventariseren, zoeken, testen.

Mijn cameraset bestaat uit een paar systeemcamera’s, een groothoek zoom, een macrolens en een telelens. Doordat het een M43 systeem is, is alles heel compact en makkelijk mee te nemen. En door dubbele beeldstabilisatie (in de body en in de lens) is een statief vaak onnodig. Alle foto’s worden opgenomen in een RAW formaat voor de optimale bewerkingsmogelijkheden achteraf.

Vervolgens er op uit gaan om foto’s te maken. Wat dat betreft ben ik een alles-eter, van natuur tot architectuur, van model- tot straatfotografie, van macro tot tele. Wat er voor mij uitspringt is de natuurfotografie en dan vooral de wildlife fotografie, daar komt het aspect spanning en lekker buiten zijn bij kijken. De spanning of het dier zich laat zien en vervolgens goed op de foto komt. Een speciale tak van sport hierbij is “birds in flight”, en dan niet alleen de toevallige voorbijganger er goed op krijgen maar liefst zo dat het resultaat afwijkt van de gemiddelde vogelfoto die je bij bosjes voorbij ziet komen op social media.

Dan het aspect fotobewerking. Er gaat bij mij geen foto de deur uit zonder bewerking. Dit kan een lichte kleur of contrastbewerking zijn, een omzetting naar zwart-wit maar soms ook een samenvoeging van meerdere beelden. Dit start in basis bij mij met het programma DXO Photolab, daar gebeurt de RAW bewerking. Vervolgens wordt de foto in Photoshop verder afgewerkt.

Tot slot het laatste aspect, het delen of bespreken van de foto met anderen. Via de fotoclub, social media of expositie. Maar natuurlijk ook het zien van andere foto’s wat kan motiveren of waar veel van op te steken is. Dus samengevat een hobby met vele aspecten om tot het eindresultaat te komen, het perfecte beeld.

Comments are Disabled