Roel | Actiefoto’s zeggen meer

Din81 in beeld | Roel | Een actiefoto, gemaakt met veel kennis en geduld en een beetje geluk.

Een foto van een stilzittend dier kan best mooi zijn maar een foto met actie spreekt toch vaak net iets meer aan. Actie dat is wat ik zoek in mijn foto’s. Maar dat lukt maar sporadisch. Geluk? Een beetje geluk heb je nodig maar vaak maar het komt vaak meer aan op een goede voorbereiding, (veel) geduld en (gedrags)kennis. Maar ook wat voor weer wordt het? Wanneer heb je de beste lichtinval? En als dan alles meezit maak je kans op een prijswinnende foto. Zo ook deze foto van een paartje bijeneters.

Het lijkt dan misschien wel niet zo moeilijk om zo’n foto te maken maar in de praktijk is het minder eenvoudig dat het lijkt om een vliegende vogel scherp afgebeeld te krijgen. Je moet zelf heel snel reageren maar ook de autofocus van de camera moet snel en nauwkeurig scherpstellen. Hier heb ik manueel scherp gesteld op een fictieve plek in de vliegroute van de wegvliegende vogel. Je moet dan wel precies de vliegroute weten. Dat was in dit geval niet zo moeilijk omdat de bijeneters steeds eenzelfde tak gebruikten.

Mijn voorkeuronderwerpen die ik fotografeer zijn vooral in de natuur te vinden. Van landschappen tot kleine beestjes, planten, vogels en zoogdieren. Ik fotografeer niet alleen omdat ik het zelf mooi en spannend vindt maar ook om met foto’s anderen te laten zien hoe mooi de natuur is en het belang ervan om ons voor het behoud daarvan in te zetten.
Al deze onderwerpen vragen een andere wijze van fotograferen. Persoonlijk vind ik wilde zoogdieren het moeilijkst omdat deze heel alert zijn. Vogels en zoogdieren fotografeer ik veelal uit hut of mobiele schuiltent (auto)

Voor opslag van al het digitale werk gebruik ik in hoofdzaak Lightroom met zo min mogelijk allerlei ingewikkelde nabewerkingen. Ik beperk me in hoofdzaak tot aanpassing van de belichting, enige verscherping en de bibliotheek op orde houden. Ik probeer de foto’s zoveel mogelijk in het veld te maken en niet achter de computer.

Comments are Disabled